Защо и кога е важен приемът на фолиева киселина за бременните жени?

По време на бременност жените имат по-висока необходимост от приемането на витамини и минерали, особено на фолиева киселина, която спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на ембриона. 

Витаминът е от значение и за други важни биологични процеси.

Организмът набавя фолиевата киселина чрез храната. Най-добрите източници са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.

Тъй като витаминът е изключително чувствителен и лесно разрушим от въздействието на светлина и температура, много по-вероятно е по принцип организмът да изпитва недостиг. Ето защо се налага прием на синтетичната форма на витамина – фолиева киселина на таблетки, особено при планиране и началото на бременността. Таблетките в случая задоволяват дневната потребност на организма от фолиева киселина. Тази форма се усвоява и по-лесно от организма.

Фолиева киселина е необходимо да се приема най-малко 3 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността. Фолиевата киселина има значима роля за формирането на невралната тръба на плода – от която се развиват главният и гръбначният мозък. Благодарение на фолиевата киселина невралната тръба завършва процеса на изграждането й до 28-ия ден на бременността.

Дефицитът на витамина – фолиевата киселина е позната и като витамин В9 – при бременност води до риск от непълно затваряне на костния канал, което е причина за вродени дефекти, един от които е спина бифида. Дефектите на невралната тръба, могат да бъдат фатални или да са причина за инвалидизация на бъдещото дете. Профилактичният прием на фолиева киселина понижава с 80% риска от дефект на невралната тръба при плода.

Фолиевият дефицит през бременността може да бъде причина и за отлепване на плацентата и спонтанен аборт, забавено развитие на плода, преждевременно раждане, поднормено тегло на новороденото, както и риск от прееклампсия.

На жени, при които в предишна бременност са наблюдавани дефекти на невралната тръба, както и при някои медицински индикации, специалистите назначават по-висок прием на фолиева киселина преди и по време на бременност от 4 милиграма.

Дневна доза от 400 мкг фолиева киселина във всички останали случаи, 1-3 месец преди и в първите два месеца на бременността, е достатъчен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.