Трябва ли да се страхуваме наистина от инфекция с Човешки Папилома Вирус?!?

Трябва ли да се страхуваме наистина от инфекция с Човешки Папилома Вирус?!?

В настоящия момент HPV ( Human Papilloma virus) инфекцията е най – разпространената полово преносима болест в целия свят!
Всяка втора полово активна жена, която е имала повече от един партньор е носител на един или няколко от 40-те типа, засягащи половата система.
Понастоящем са известни около 100 различни типа HPV, те се делят на високо, умерено и ниско рискови типове. 
Нискорискови са: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 и 83. На практика са безопасни, най-често водят до козметичен проблем под формата на брадавици по всички части на тялото. 
Брадавиците засягащи гениталиите са така наречените кондиломи. Могат да се появят и върху маточната шийка под формата на плосък папилом. Макар и ниско рискови, биха могли да бъдат опасни, т.к. в комбинация с високорискови типове засилват техния онкогенен потенциал.
При наличие на кондиломи в 90% от случаите се изолират типове 6 и 11.
Високорискови типове са: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Вирусите са означени с номерата по реда на откриването им.
Най- опасни са 16 и 18 тип, те са причина за рак на маточната шийка в 70% от случаите. Могат да причинят и рак на гърлото и устната кухина, както и на ануса.
Доказано е, че 90% от цервикалните карциноми се дължат на HPV!
Заразяването става изключително при сексуален контакт : вагинален, орален, анален. Вирусът е сравнително високоустойчив на условията на околната среда и вече се знае, че инфекция може да настъпи и при контакт кожа с кожа. Използването на презерватив намалява значително шанса за заразяване,но за съжаление не е 100% надежден.
При наличие на ранички, протривания и прочие нарушена цялост на лигавица и кожа, проникването на вируса става бързо и лесно.
Инкубационният период е от 1-2 месеца до 1-2 години в зависимост от стабилността на локалния ( вагинален, орален) и общия имунитет. 
Най-у язвими са хора : – изложени на хроничен стрес; 
– бременни жени ;
– често боледуващи ; 
– с повече от един партньор;
– хомосексуални контакти;
– с автоимунни заболявания ,които са на имуносупресивна терапия;
– живеещи в лоши битови условия и непълноценно хранещи се;
– хронично физическо и психическо претоварване;
Всички горе изброени състояние понижават силно имунитета и това прави по-вероятно заразяването при контакт с носител на вируса. 
При добър имунитет и здравословен начин на хранене и физическа активност, заразяване може да не настъпи, или ако настъпи организмът успява да изхвърли вируса сам в рамките на 1 година в около 70% и до 2 години в 90% от случаите.
За съжаление няма симптоми, които да ни насочат към проблема веднага след инфектирането.
Мъжете обикновено пренасят вируса и рядко имат патологични признаци за проблем. Най- честата изява при тях са кондиломите в областта на половите органи.
При жените първата изява са отново кондиломите или островърхи брадавици и измененията в клетките на маточната шийка,установяващи се при цитонамазка.
Именно липсата на алармиращи сигнали за носителство на вируса налага активното му търсене, за целта съществува скрининг за рак на маточната шийка – Папаниколау теста или цитонамзка. Тя може да бъде стандартна или течно базирана, за която се смята, че е с още по-висока диагностична точност. С този метод се потвърждава наличието на вирус и по промените върху цервикалния епител съдим дали е високо или нискорисков тип. Но със 100% сигурност разбираме с какво си имаме работа след ДНК типизация, която улавя свободна ДНК от вируса и дава отговор за точния тип и неговата онкогенност.

Лечение срещу вируса няма, третираме промените, като ги отстраняваме, т.к. вирусът не е в целия организъм ,а само в засегнатите клетки. Използваме успешно имуномодулиращи и противовирусни средства. Терапията е продължителна – 3 месеца. Целта е да държим имунитета в готовност и обикновено вирусът бива елиминиран. За съжаление след заразяване и излекуване траен имунитет не се формира,т.к. друг тип вирус може лесно да причини инфекция.
Съществуват 2 вида ваксини : двувалентна срещу 16 и 18 тип ( най- агресивните и онкогени типове) и четиривалентна срещу 6 -11 -16 – 18 ,освен най-опасните покрива и двата ниско рискови типа, които са основен виновник за кондиломите. Ваксината не се използва с цел лечение , а с цел профилактика. Прилага се при момичета от 9 до 26г., целта на ранното прилагане е да се изпревари старта на сексуална активност, т.к. след него обикновено има контаминация. Може да се приложи и над 26г, след ДНК тест, при който не се открива носителство на нито един от типовете.
След въвеждане на масов скрининг смъртността от рак на маточната шийка е намаляла със 70%.
При нетретиране на откритите изменения в маточната шийка и наличие на високо рисков тип един или няколко, карцином се развива в рамките на 10 -20 години.
Карциномът на маточната шийка е социално значим проблем,т.к. засяга младата, активна възраст между 30 и 50 години. Същевременно това е един от малкото карциноми, който е 100% лечим, когато е открит навреме. В наши дни разполагаме с достатъчен набор от химични, електрически, лазерни и хирургични техники за пълното отстраняване на заболяването.
В заключение : ДА трябва да се страхуваме от HPV инфекцията, само ако не мислим за нея и не я търсим насочено, тогава би могла да ни струва много. При добра сексуална и здравна култура , и висока хигиена на полово общуване HPV не е заплаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.